Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Αγανακτισμένοι πολίτες και άλλες ιστορίες...

                                                  Του ΑΓΓΕΛΟΥ ΜΕΝΔΡΙΝΟΥ

   Οι αλήθειες εξακολουθούν να γράφονται στους τοίχους. Όχι του facebook, αλλά στους άλλους. Σ’ εκείνους που μια ζωή «φώναζαν» την αλήθεια. Οι τοίχοι έχουν την δική τους ιστορία, όπως λέει και το τραγούδι. Ένας τέτοιος τοίχος, στην Αγία Παρασκευή γράφει:
   «Οι φιλίες δεν χτίζονται στο facebook
Ο ίδιος τοίχος θα μπορούσε σήμερα να γράφει:
«Ούτε κι οι επαναστάσεις ξεκινούν από το facebook
   Μη κοροϊδευόμαστε. Καλό το facebook για χαβαλέ, για κανένα πήδημα, για να γνωριστούν οι άνθρωποι, αλλά μέχρις εκεί. Ένα αντικαταθλιπτικό είναι το διαδίκτυο. Δεν είναι κι ο… Ριζοσπάστης!
   Δεν τα γράφω αυτά για να μου την πέσουν οι «αγανακτισμένοι πολίτες» που διαδηλώνουν στους δρόμους. Δεν έχω καμιά διάθεση. Ξέρω ότι κάπου πρέπει να διοχετεύσουν την αγανάκτησή τους κι αυτός δεν θα ήθελα να ήμουν εγώ. Ας τη διοχετεύσουν, όμως, σ΄αυτούς που φταίνε πραγματικά. Κι αυτοί δεν είναι σίγουρα ούτε οι περαστικοί από τον Άγνωστο Στρατιώτη, ούτε αυτοί που μποτιλιάρονται με τις ώρες στο Σύνταγμα.
   Κι οι «αγανακτισμένοι πολίτες» εκφράζουν με τον ίδιο τρόπο την αγανάκτησή τους με τους βολεμένους: Ενοχλώντας τον διπλανό τους!
Τα τελευταία χρόνια στις διαδηλώσεις πήξαμε στον λεγόμενο ευρύτερο τομέα που διαμαρτυρόταν. Δεν είδαμε κανένα του… στενού ιδιωτικού τομέα να φωνάζει. Αυτοί τουλάχιστον θα είχαν κάποιο λόγο να διαμαρτυρηθούν. Ξέρουν όμως ότι τη διαμαρτυρία την ακολουθεί η απόλυση και το ταμείο ανεργίας!
Εδώ ακόμα και στην ΕΣΗΕΑ οι περισσότεροι υποψήφιοι έλεγαν «όχι στις απεργίες χωρίς λογική και στα χαμένα μεροκάματα», θα κάνουν απεργίες οι εμποροϋπάλληλοι, οι εργάτες των ελάχιστων εργοστασίων που παραμένουν ανοιχτά;
   Με την ευκαιρία οι υπηρέτες της τέταρτης εξουσίας λειτούργησαν ακόμα χειρότερα κι από τους Έλληνες ψηφοφόρους των τελευταίων ετών, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.
Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι ακόμα πιο σύνθετο από ένα εκλογικό μαύρισμα σε Παπανδρέου, Σαμαρά, Καρατζαφέρη, Τσίπρα, Παπαρήγα και τους άλλους. Το πρόβλημα είναι να βρεθούν οι κατάλληλοι πολιτικοί, επιχειρηματίες, επιστήμονες για να συγκροτήσουν τη χώρα. Έχουμε αποτύχει σε όλους τους τομείς. Και πολύ φοβάμαι ότι αυτή τη χώρα δεν χρειάζεται μόνο νέα πολιτική ηγεσία, αλλά και νέους πολίτες - ψηφοφόρους. Ακόμα και σ΄ αυτό αποτύχαμε. Ως πολίτες αυτής της χώρας.    Για κοιτάξτε πως την καταντήσαμε και θα καταλάβετε…

Δεν υπάρχουν σχόλια: