Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Η (πράσινη) κατάρα του Γουέμπλεϊ!

Τού ΑΓΓΕΛΟΥ  ΜΕΝΔΡΙΝΟΥ

Ήταν ωραία η εκδήλωση για το Γουέμπλεϊ; ήταν η ερώτηση

- Πολύ καλύτερη από αυτήν για τα 100 χρόνια του Παναθηναϊκού, ήρθε η (πληρωμένη) απάντηση.

Πραγματικά, ο Παναθηναϊκός, ώρες ώρες, έχεις την αίσθηση ότι… μισεί την ιστορία του! Πάρτε παράδειγμα την ομάδα του Γουέμπλεϊ. Έφθασε στον τελικό του τότε Τσάμπιονς Λιγκ κι από τότε, το 1971, έχει φάει περισσότερη λάσπη από δόξα!

Και να φανταστεί κανείς ότι αυτοί οι άνθρωποι έκαναν ότι κι ποδοσφαιριστές της εθνικής 33 χρόνια αργότερα. Κανείς όμως δεν κατηγόρησε τον Ζαγοράκη, τον Δέλλα, το Νικοπολίδη και όλους τους άλλους για… δεξιούς. Θα μου πείτε δεν βγήκε και καμία Δέσποινα (Παπαδοπούλου) να μιλήσει για τον ημιτελικό.

Εδώ ένσταση. Πιστεύουμε, τη Δέσποινα η οποία υποστηρίζει ότι ο Γιουγκοσλάβος πρέσβης την διαβεβαίωσε ότι θα προκριθεί ο Παναθηναϊκός στον τελικό με τον Ερυθρό Αστέρα και δεν την πιστεύουμε όταν υποστηρίζει ότι ο άντρας της, ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος ήταν αγνός πατριώτης και ότι έκανε, το έκανε για να σώσει την Ελλάδα! Γιατί στο πρώτο τη πιστεύουμε και γελάμε στο δεύτερο;

Μην ξεφεύγουμε όμως. Την ομάδα του Γουέμπλεϊ την κυνηγά μια… κατάρα. Μια Παναθηναϊκή κατάρα. Καμία διοίκηση δεν ένοιωσε άνετα μαζί της επειδή απλά η ύπαρξή της έβαζε πολύ ψηλά τον πήχη. Όμως και αυτοί που δεν την έζησαν δεν μπόρεσαν να καταλάβουν τι πραγματικά ήταν αυτή η ομάδα. Ήμουν 11 χρόνων κι αυτοί οι παίκτες μαζί με τη Βραζιλία του ‘΄70 ήταν οι πρώτες μου ποδοσφαιρικές εικόνες. Φαντάζεστε τώρα τι απογοήτευση ένοιωθα όταν νεότεροί μου δεν μπορούσαν να καταλάβουν τι πραγματικά έκαναν αυτοί οι άνθρωποι. Ακόμα και συνάδελφοι, ακόμα και ρεπόρτερ του Παναθηναϊκού.

Τώρα, μετά από 40 χρόνια αυτοί οι παίκτες εξακολουθούν να είναι παιδιά, να κάνουν πλάκα και να κοιτούν μπροστά. Μετά από 40 χρόνια δεν τους πιάνει ούτε η λάσπη, ούτε η αδιαφορία.

Υστερόγραφο: Στη παρουσίαση του λευκώματος για τα 40 χρόνια από τη συμμετοχή του Παναθηναϊκού στον τελικό του Γουέμπλεϊ ο Αδαμάντιος Πολέμης ήταν ο μόνος από τη διοίκηση του Παναθηναϊκού που έδωσε το παρόν. Όπως κι ο Αλέξης Τζόρβας ο μόνος από τους παίκτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: