Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Το μόνο σταθερό σ’ αυτή τη ζωή

                                                                                Υπογράφει ο Αγγελος Μενδρινός
Το 1982 ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε ακόμα νωπή τη λαϊκή εντολή από τις εκλογές του προηγούμενου χρόνου, ο τότε υπουργός τύπου ο Μαρούδας απειλούσε ότι θα καταρρίψει τους δορυφόρους που θα επιχειρήσουν να στείλουν στην Ελλάδα το τηλεοπτικό τους σήμα, η λέξη Internet δεν υπήρχε στο λεξιλόγιο και στην ΕΡΤ είχαν αρχίσει να προβάλλονται κάτι κουλτουριάρικα σήριαλ που δεν καταλάβαινε κανείς.
Ποδοσφαιρικά ο Αναστόπουλος με τον Μητρόπουλο έκαναν τα πρώτα τους βήματα, ενώ ο Γιώργος Βαρδινογιάννης είχε ήδη χάσει τρία επαγγελματικά πρωταθλήματα από τον Ολυμπιακό του Σταύρου Νταϊφά.
Γιατί αυτή η τόσο μεγάλη εισαγωγή; Μα τότε άρχισα να ασχολούμαι επαγγελματικά με τη δημοσιογραφία. Πριν 29 χρόνια. Όχι δεν έχω γενέθλια. Απλά και τότε και τώρα κυρίαρχο θέμα ήταν οι κασέτες και η σκοτεινή πλευρά του ποδοσφαίρου. Οι κασέτες είναι το απαραίτητο αξεσουάρ στο ποδοσφαιρικό ρεπορτάζ. Στα 29 χρόνια που πέρασαν παντρεύτηκα δύο φορές, έκανα δύο παιδιά, δούλεψα σε καμιά τριανταριά εφημερίδες, περιοδικά, κανάλια και ραδιόφωνα, έχασα ένα οισοφάγο, γνώρισα την αγάπη, μίσησα και μισήθηκα, αλλά οι κασέτες παρέμεναν κασέτες.
Πάντα κάτι βρώμικο υπήρχε στο ποδοσφαιρικό μας βασίλειο και πάντα κάποιος αφελής κυβερνητικός παράγοντας υποσχόταν να δώσει λύση. Να σπάσει το απόστημα με οποιοδήποτε κόστος.
Τα χρόνια περνάνε, οι συνομιλητές αλλάζουν, τα πρόσωπα στα οποία αναφέρονται οι συνομιλητές επίσης αλλάζουν, αλλά οι κασέτες κι οι ομάδες που αναφέρονται σ’ αυτές παραμένουν οι μόνες σταθερές.
Ακόμα κι η τεχνολογία προχώρησε. Οι κασέτες δεν είναι πια κασέτες. Είναι dvd, cd, αλλά από κεκτημένη ταχύτητα… κασέτες τις ονομάζουμε και πάλι. Έτσι για να υπάρχει η γοητεία του κλασσικού!
Οι Ιταλοί ονόμασαν «σκάνδαλο Calcio-πουλος» το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών. Γιατί στο τέλος να το δείτε που το ενδιαφέρον θα μεταφερθεί από αυτά που λέγονται στο ποιος τα ηχογράφησε όλα αυτά. Στον υποκλοπέα!
Μην ανησυχείτε: Ούτε από αυτή την ιστορία θα βγει τίποτα. Όπως δεν βγήκε κι από τις προηγούμενες. Τα τελευταία 29 χρόνια γνώρισα πολλούς εισαγγελείς που ασχολήθηκαν με το θέμα, προσπάθησαν να ρίξουν φως, αλλά φαίνεται πως έμειναν από… μπαταρία.
Αυτό τον καιρό είμαι βέβαιος ότι δεν θα γίνει τίποτα και για ένα ακόμα λόγο. Κανένας νόμος δεν εφαρμόζεται. Το αντίθετο η ηθική κρίση έχει βγάλει τη γλώσσα και συναγωνίζεται την ηθική. Η κυβέρνηση νομιμοποίησε τους λαθρομετανάστες στην Υπατίας και άνοιξε διάλογο μαζί τους για το πώς θα παραβιάσουν τους νόμους του κράτους, ο Αγγελόπουλος, πρώην ιδιοκτήτης του Ποσειδώνα Νέων Πόρων που ονομάστηκε «βαρόνος της κοκαΐνης» είχε καταδικαστεί σε ισόβια, αλλά βγαίνει την άλλη εβδομάδα μετά από εφτά ολόκληρα χρόνια στη στενή, οι πολιτικοί που έφαγαν τα λεφτά είναι έξω και δεν θα ξαναφάνε όχι επειδή τους το απαγορεύει κανείς, αλλά επειδή απλά δεν υπάρχουν άλλα λεφτά! Δηλαδή με τόση ατιμωρησία θα τη πληρώσει ο Μπέος που στο κάτω κάτω ανέλαβε τον Ολυμπιακό Βόλου χωρίς να τον εμποδίσει κανείς παρά τα όσα μαρτυρά το παρελθόν του. Αυτό θα ήταν τουλάχιστον άδικο κι υποκριτικό. Σε μια χώρα που ο καθένας κάνει ότι γουστάρει και το ποδόσφαιρο έχει δικαίωμα να συμπεριφέρεται με τρόπο ανορθόδοξο. Τουλάχιστον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: