Παρασκευή 13 Μαΐου 2011

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ 13

                                                                      Του Άγγελου Μενδρινού

   Ο Γιάννης Ιωαννίδης τέτοιες μέρες δεν έκανε ούτε προπόνηση. Όμως κι άλλοι διάσημοι προληπτικοί προτιμούν να κάθονται σπίτι αφήνοντας για άλλη μέρα οποιαδήποτε δραστηριότητα.
   Η Παρασκευή και 13 είναι γενικά μια… κακή μέρα. Μια μέρα που την αποφεύγουν όλοι οι προληπτικοί που σέβονται τον εαυτό τους.
   Γιατί όμως το… 13 και γιατί ειδικά η Παρασκευή;
   Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά το γιατί. Οι περισσότεροι θεωρούν τον αριθμό 13 ως γρουσούζικο γιατί στο Μυστικό Δείπνο πήραν μέρος 13 άτομα, του Χριστού συμπεριλαμβανομένου. Κι ένας ήταν προδότης. Ο Ιούδας.
   Η Παρασκευή είναι η μέρα που σταυρώθηκε ο Χριστός, οπότε στη Δύση με τις πολλές προλήψεις δέθηκε το 13 με την Παρασκευή και το… γλυκό έδεσε.
    Μια άλλη… τάση πάλι λέει ότι όλα ξεκίνησαν το 1307 όταν ο Πάππας υπέγραψε το διάταγμα για την εξόντωση των Ναϊτών ιπποτών.
   Και στην Ελλάδα; Κι εδώ έχουμε διαφοροποιηθεί. Στις παλιές ελληνικές ταινίες ο Λογοθετίδης, ο Σταυρίδης, ο Γκιωνάκης και άλλοι που πέρασαν στην ιστορία του άσπρου πανιού ως προληπτικοί σταυροκοπιούνται όταν ακούνε το Τρίτη και 13. Για το 13 ισχύουν τα γνωστά. Για το Τρίτη πολύ απλά επειδή Τρίτη έπεσε η Κωνσταντινούπολη.
   Έπειτα απ΄ όλα αυτά όσοι είστε προληπτικοί ,ξέρετε, γιατί είστε...Εμείς, χτυπάμε ξύλο, δεν είμαστε!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: