Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

ΦΑΙΔΡΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ


                                                                                       Γράφει ο Άρις Νικολάκης

   Τελικά, διάγουμε περίοδο εκμαυλισμένης Δημοκρατίας! Και τούτο επειδή δεν υφίσταται συνειδητοποιημένη Πολιτεία. Αβίαστο συμπέρασμα; Ως εκ τούτου είμαστε ασυνείδητοι πολίτες…
   Συνειδητοποιημένη γράψαμε; Delete, παρακαλούμε. Δεν υπάρχει καν Πολιτεία! Εάν υπήρχε – λέμε τώρα – δεν θα επέτρεπε διαχείριση της εξουσίας με πολλά μέτρα και σταθμά.
   Θέλετε ένα παράδειγμα; Ορίστε: Ήταν χωρίς διευθύνσεις αλλά με ονόματα οι καταγγελίες για τους νόμιμους μισθούς δημοσιογράφων έκτός ιδιωτικού τομέα. Νόμιμοι ως δηλωτέοι φορολογικά, τουλάχιστον. Κι είναι άλλο θέμα, για όσους σπεύσουν να αντιδράσουν, εάν ήταν οι μισθοί ήταν υψηλοί ή οι μισθωτοί ήταν αργόσχολοι. Άλλο το νόμιμο κι άλλο ηθικό, βλέπετε! Εξηγούμαστε, για να μην παρεξηγούμαστε.
   Αναφερόμαστε φυσικά, στους δημοσιογράφους με επίσημη εργασιακή σχέση στην ΕΡΤ ΑΕ, στο Δημοτικό Ραδιόφωνο των Αθηναίων 984, στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο, στην ΟΕΟΑ 2004 κλπ. Οι δικοί τους μισθοί έκαναν πασαρέλα στον γραπτό κι ηλεκτρονικό Τύπο. Κι έριχναν τόνους λάσπης σε επώνυμους παραλήπτες, οι ανώνυμοι βέβαια, απανταχού του Τύπου βιοτέχνες λάσπης. Τέλος πάντων…
   Οι καταγγελίες όμως, για γιατρούς και δικηγόρους είναι με διευθύνσεις (λίγο αόριστες επειδή ούτε ο ταχυδρόμος δεν τους … ανακαλύπτει!) αλλά χωρίς ονόματα. Είναι δε, περιπτώσεις φοροδιαφυγής δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Περιπτώσεις κακουργηματικών πράξεων, για να λέμε την πάσα αλήθεια. Κι εδώ βέβαια, η λάσπη πέφτει με τους τόνους αλλά... Γενικά κι αόριστα καίγοντας τα χλωρά μαζί με τα ξερά. Για την ανάλγητη Πολιτεία όμως; Πέρα βρέχει!
   Βλέπουμε κι ακούμε: «Γιατρός στο Κολωνάκι δήλωνε εισόδημα 30.000 ευρώ κι είχε καταθέσεις 5.000.000 ευρώ». Έτσι γενικά και αόριστα. Για να γεννάται παρεμπιπτόντως και η αμφιβολία για μαϊμού περιπτώσεις με σκοπό την πρόκληση εντυπώσεων.
   Δεν υπεραμυνόμαστε του σιναφιού μας. Προς Θεού, όχι . Άνθρωποι κι εμείς, άνθρωποι κι όλοι οι άλλοι. Άπαντες με τα καλά τους και τα κακά τους. Για την Πολιτεία όμως, είναι πολλά τα μέτρα και τα σταθμά άσκησης της εξουσίας της. Σύμφωνα λοιπόν, με αυτήν την άσκηση άλλα ισχύουν για τους μεν κι άλλα για τους δε… Θα τρίζουν τα κόκαλα ( που λέει ο λόγος, έτσι;) του Περικλή για το είδος της Δημοκρατίας, το οποίο ευδοκιμεί σήμερα στην χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας…
   Υπάρχει πάντως, και η παράμετρος της ανθρωποφαγίας στο χώρο μας. Μία παράμετρος η οποία δεν φύεται, δεν καλλιεργείται και δεν αναπτύσσεται σε άλλους χώρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: