Κυριακή 24 Απριλίου 2011

ΜΑΓΚΕΣ ΚΑΙ ΔΑΓΚΕΣ


                                  Γράφει ο Άρις Νικολάκης

   Να μας συγχωρείτε, εάν διαφωνείτε αλλά… Νιώσαμε πάλι (γιατί να το κρύψομεν άλλωστε) δάγκες. Και βέβαια, νιώσαμε πάρα πολύ άσχημα. Αιτία; Η ιπποτική υποδοχή της ...φρέσκιας Κυπελλούχου Ισπανίας Ρεάλ στον αγώνα με τη Βαλένθια. Και για να ακριβολογούμε, εξηγούμαστε: Η υποδοχή της Ρεάλ ως κυπελλούχου Ισπανίας. Και από τους παίκτες και από τους φιλάθλους της Βαλένθια. Εκπληκτικές ήταν οι εικόνες. Μοναδικές...
   Είναι τελικά μάγκες, οι Ισπανοί φίλαθλοι. Ξέρετε γιατί; Επειδή απολαμβάνουν το ποδόσφαιρο ως τρόπο ζωής. Ως δύναμη απόλαυσης! Με άλλα λόγια; Όπως είναι!
   Κι εμείς, οι Έλληνες φίλαθλοι το αντιμετωπίζουμε εντελώς διαφορετικά. Ως αδυναμία. Αδυναμία είναι η επίδειξη δύναμη των πολλών στους λίγους και των ανώνυμων στους επώνυμους.
   Εκείνοι οι μάγκες. Εμείς; Οι δάγκες!
   Ναι, αλλά δεν φταίνε μόνον οι Έλληνες φίλαθλο. Φταίει η Πολιτεία με κάθε μορφής προσωπείο. Μπλε, πράσινο και τα λοιπά κομματικά χρώματα της Ίριδας στην πολιτική. Η Πολιτεία ανέχθηκε τη βία. Χάιδευε και χαϊδεύει αυτιά αλιεύοντας ψήφους από την δεξαμενή των φιλάθλων. Φταίνε και οι ομάδες. Και για να λέμε την πάσα αλήθεια; Οι παράγοντες ΠΑΕ, ΚΑΕ, ΤΑΠ, ΤΑΚ και δε συμμαζεύεται. Δημιούργησαν … πραιτοριανούς για να κατακτήσουν και ασκήσουν εξουσία. Τους έντυσαν, τους τάισαν, τους περιέθαλψαν, τους προστάτευσαν, τους κάλυψαν. Και οι πραιτοριανοί, όπως μας δίδαξε και η ιστορία από ελεγχόμενος στρατός εξελίχθακαν σε ανεξέλεγκτο πλήθος.
   Αυτοί λοιπόν, είμαστε; Ναι, αυτοί επειδή πολύ απλά, αυτοί θέλουμε να είμαστε. Πως αλλιώς, να εξηγήσουμε την ανοχή (με την στενή έννοια της συνενοχής) των φιλάθλων στην δράση των χούλιγκαν και στην αδιαφορία της ανάλγητης Πολιτείας;
    Χριστός Ανέστη. Χρόνια σας πολλά. Με υγεία και χαρά (έστω εν έτει 2011;) αλλά και με υπομονή. Τα χειρότερα έρχονται…

Δεν υπάρχουν σχόλια: