Σάββατο 16 Απριλίου 2011

ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΠΕΙΝΑΣ

                                                                                          Γράφει ο Άρις Νικολάκης

   Μάλλον - λέμε, μάλλον – είναι τελικά, λάθος η φόρτωση ευθυνών για την ιλιγγιώδη άνοδο των τιμών τροφίμων, στις πλάτες κερδοσκόπων. Των τζογαδόρων του είδους, με άλλα λόγια. Η κερδοσκοπία βλέπετε, εκφράζει μία διαχρονική μορφή τζόγου…
    Και τούτο επειδή υπάρχουν τουλάχιστον, άλλες δύο ….πλάτες, οι οποίες πρέπει, να φορτωθούν ευθύνες για την επικίνδυνη άνοδο των τιμών των τροφίμων! Γιατί επικίνδυνη; Πολύ απλά, επειδή οι επαναστάσεις στην ιστορία τους κόσμου μας, το στομάχι είχαν…αφετηρία! Ο νοών λοιπόν, νοείτω.
    Η μία είναι το βιοτικό επίπεδο στην Κίνα και στην Ινδία. Των μεγαλύτερων αγορών του κόσμου. Η άνοδος τους προκάλεσε έκρηξη ζήτησης κρέατος και γάλακτος. Δηλαδή… ζωοτροφών! Κι αύξησαν κατά πολύ την τιμή των δημητριακών, βάσης της πυραμίδας του εμπορίου τροφίμων.
    Η άλλη; Είναι η αύξηση της καλλιέργειας σόγιας στα περισσότερα καλλιεργήσιμα εδάφη στον κόσμο. Αιτία; Η σόγια μετατρέπεται σε βιοκαύσιμα…
    Ίσως λοιπόν, κάποτε, κάπου, κάποια ανθρώπινα όντα  θα «χορταίνουν» τις μηχανές τους. Και θα πεινούν - μέχρι ασιτίας - οι ίδιοι!

Δεν υπάρχουν σχόλια: