Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Βιβλίο για τον ιδρυτή του Παναθηναϊκού

       του Άγγελου Μενδρινού

Αν ισχύει το «η ιστορία διδάσκει…», τότε μπορούμε να εξηγήσουμε γιατί αυτός ο τόπος πάει κατά διαόλου. Ενώ έχουμε πλούσια, πλουσιότατη ιστορία, όχι μόνο δεν έχουμε μάθει τίποτα από αυτήν, αλλά το αντίθετο αρνούμαστε να την μάθουμε.
Όχι δεν είναι η ώρα της φιλοσοφίας. Απλά οι σκέψεις αυτές δημιουργήθηκαν με τη κυκλοφορία του νέου βιβλίου του Βαγγέλη Μελέκογλου με τον σεμνό τίτλο «Γιώργος Καλαφάτης, ο ιδρυτής του Παναθηναϊκού»

Είναι τυχαίο ότι ο Καλαφάτης μόλις ίδρυσε τον ΠΟΑ και χρηματοδότη κι άρχισε προστριβές μαζί του πήρε παίκτες και οπαδούς να φτιάξουν άλλη ομάδα; Ξέρετε πως λεγόταν ο τότε πλούσιος και πρόεδρος και ιδιοκτήτης του γυμναστηρίου; Μ.Μαρινάκης. Και παρά τη στήριξη το τύπου (είπαμε ο Μαρινάκης είχε ρευστό…), ο ΠΠΟ έμεινε στη συνείδηση του κόσμου, ως ο μετέπειτα Παναθηναϊκός!

Όμως το θέμα δεν βρίσκεται εδώ, αλλά στην εξαντλητική έρευνα για να έρθουν στο φως άγνωστα ντοκουμέντα όχι μόνο για τον ιδρυτή του Παναθηναϊκού, αλλά και αυτής της ιστορίας της ομάδας τα πρώτα δύσκολα χρόνια.

Εκπλήσσει τον αναγνώστη ο πλούτος των πηγών και ο τρόπος που παρουσιάζει τα γεγονότα που σε πολλούς είναι άγνωστα. Ακόμη κι η Μικρασιατική Περιπέτεια δίνεται υπό το πρίσμα των αθλητικών στιγμών.

Μας κάνει σοφότερους το βιβλίο για τον Γιώργο Καλαφάτη και μακάρι νάρθουν κι άλλοι που θα στεγάσουν τις φιλολογικές αναζητήσεις τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: