Κυριακή 14 Αυγούστου 2011

Η ΑΛΛΗ ΕΛΛΑΔΑ, ΤΟΥ 2004

                             Γράφει ο Αλέξανδρος Νικολαίδης

"...Πόσο άλλαξες πόσο άλλαξα, τα όνειρά μου κόκκινα,
τα όνειρά μου άσπρα, ρούχα μαζί που πλύθηκαν κι έχουνε γίνει ροζ..."!

   Επτά χρόνια μετά ντρέπομαι για επτά χρόνια πριν! Και το λέω δημόσια: Ντρέπομαι επειδή η Ελλάδα του φωτός του 2004 έγινε του απόλυτου σκότους το 2011. Τότε έλεγα εκτός συνόρων μας: «Είναι Έλληνας» και με κοιτούσαν με θαυμασμό. Τώρα λέω και με κοιτούν με αποτροπιασμό.
   Εύλογα λοιπόν, αναρωτιέμαι τι έφταιξε. Ήμασταν ικανοί, να διοργανώσουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Είναι μία παγκόσμια παραδοχή. Ήμασταν όμως, ανίκανοι να διαχειριστούμε την επιτυχία της διοργάνωσης. Έτσι σήμερα κάθε φορά που περνώ από Ολυμπιακή Εγκατάσταση πληγώνομαι.
   Πάνε κρίμα, άδικα και τζάμπα πολύς κόπος και πολύ χρήμα των Ελλήνων κι Ελληνίδων φορολογουμένων. Δεν αναφέρομαι σε όσα σπαταλήθηκαν αναίτια ή απορροφήθηκαν από τα σφουγγάρια της… λαμογιάς, η οποία ευδοκιμεί στον τόπο μας. Αναφέρομαι στις ορθές και λογικές επενδύσεις κόπου και χρήματος για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Ερείπια είναι οι περισσότερες.
   Η ανικανότητα των κυβερνήσεων Σημίτη, Καραμανλή και Παπανδρέου είναι μία αιτία για το πέρασμα της Ελλάδας από το φως στο σκότος. Εγώ κι εσείς, ως ψηφοφόροι τους, είμαστε μία άλλη αιτία. Δεν φταίνε οι πολιτικοί. Φταίνε οι πολίτες, Πάνε πακέτο αυτοί.
   Η Αθήνα ήταν «της γη το δαχτυλίδι» για μία ολόκληρη χρονιά. Το 2004 έζησα μία άλλη πρωτεύουσα μίας άλλης χώρας. Και στην Περιφέρεια είχε θετική επίδραση η λάμψη της Αθήνας. Το 2011 ζω σε μία άλλη πόλη. Με αρνητική επίδραση και στην Περιφέρεια.
   Καλά που έμειναν στην Αθήνα ο υπόγειος, το αεροδρόμιο, η Αττική Οδός, ο προαστιακός. Και στην περιφέρεια η Εθνική Οδός Αθήνας – Θεσσαλονίκης, η γέφυρα «Χαρίλαος Τρικούπης» του Ρίου – Αντιρρίου, το Πανθεσσαλικό στο Βόλο, το Παγκρήτιο στο Ηράκλειο, το Παμπελοποννησιακό στην Πάτρα και το Καυτανζόγλειο στη Θεσσαλονίκη. Είναι τα υπολείμματα ενός ονείρου το οποίο έζησε ένα έθνος.
    Θα διαβώ πάντως, την Αχερουσία οδεύοντας για τον Άδη με την απορία: Άλλη Πολιτεία προετοίμασε, οργάνωσε και διαχειρίστηκε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004; Κι άλλη Πολιτεία προηγείται κι άλλη έπεται της προετοιμασίας, της διοργάνωσης και της διαχείρισης τους; Άλλοι πολίτες ζούσαν στον τόπο μας το 2004; Κι άλλοι έζησαν πριν και μετά;
   Με αυτήν την απορία θα αποδημήσω εκ του μάταιου τούτου κόσμου. Πως και γιατί βρέθηκα από τον παράδεισο του 2004 στην κόλαση του 2011; Και τι έκανα εγώ; Να μη βρεθώ από το φως στο σκότος; Έτσι, για να είμαι καθαρός με τη συνείδηση μου, τουλάχιστον! Προσήλθα κι εγώ στις κάλπες για τις εκλογές 2000. 2004, 2007 και 2009. Ας πρόσεχα!


Δεν υπάρχουν σχόλια: